VoormiddagGesprek

Identiteit en gemeenschapsvorming: een spannende verhouding?

We leven samen in Vlaanderen. Met velen en met veel verschillende identiteiten, achtergronden, manieren van zijn. We delen de ruimte. We raken elkaar voortdurend. Soms is dat mooi. Vaak is dat spannend. Soms voelen we ons verbonden – maar evengoed zijn er diepe kloven. We voelen aan dat gemeenschap vormen een uitdaging is. Dat het niet vanzelfsprekend is hoe we recht kunnen doen aan ieders identiteit en toch tot verbinding en gemeenschap kunnen komen. We voelen aan dat de basis waarop we ons met elkaar kunnen verbinden wazig is. Zijn dat waarden? Normen? Collectieve identiteiten? Of is het gewoon de gedeelde ruimte die het vertrekpunt vormt voor processen waarbinnen onze identiteiten hun plek kunnen krijgen? Hoe kunnen we samenleven en gemeenschap vormen in een wereld van ‘nieuwe verscheidenheid’? Hoe kunnen we tegelijk eigenheid én solidariteit ondersteunen? Hoe kunnen we als samenleving omgaan met het spanningsveld tussen identiteit en gemeenschapsvorming? En welke rol kan sociaal-cultureel werk daar in spelen?

Patrick Loobuyck en Sarah Scheepers wisselen van gedachten over deze vragen in een mooie conversatie, een diepgaand tweegesprek tussen mensen die een heldere opvatting hebben over gemeenschapsvorming en identiteit maar ook echt van mening mogen, willen en kunnen verschillen. Een conversatie vanuit werkelijke interesse in elkaar. Niet om elkaar te overtuigen maar vanuit de wil om elkaar te begrijpen door in te gaan op elkaars argumenten.

Socius-medewerker Gie Van den Eeckhaut gaat met hen in gesprek en betrekt ook het publiek in de dialoog.

Spreker(s)

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en Moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is als hoogleraar levensbeschouwing en politieke filosofie verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de UGent. Hij is auteur van onder meer de boeken Met elkaar-Voor elkaar (2021) en Samenleven met gezond verstand (2017). Als moraalfilosoof is hij een gewaardeerde stem in het publieke debat, in de krant, op radio en televisie.

Sarah Scheepers studeerde Germaanse talen in Leuven en Duisburg (D), Vrouwenstudies (Universiteit Antwerpen) en is doctor in de Sociale Wetenschappen (K.U.Leuven). Sinds 2013 is ze coördinator van ella vzw – Kenniscentrum gender en etniciteit. Verder trekt ze mee aan de bewegingen Hart Boven Hard, Platform 21/03, Collecti.e.f 8 maart en Furia.

Gie Van den Eeckhaut is coördinator praktijkondersteuning – en ontwikkeling bij Socius. Scouts en Gidsen Vlaanderen vormde de start van een loopbaan gericht op sociaal-cultureel werk. Eerst als docent voor de opleiding sociaal werk bij Thomas More Geel, daarna als medewerker bij Socius. Daar stonden maatschappelijke innovatie en agogische thema’s altijd centraal.