VoormiddagDebatvolzet
Met wie praten we wel, met wie praten we niet?
Met wie gaan we nog in gesprek? Wanneer loont het als organisatie om uit je comfortzone te treden en wanneer trek je best een rode lijn? Wanneer is uitsluiting te verdedigen en wanneer wordt het een brug te ver? Over die relevante vragen willen we ons samen met de sociaal-culturele sector buigen.
Steven van Hecke (KU Leuven) en Els Hertogen (11.11.11) stellen eerst elk hun casus voor. Wat kunnen we leren vanuit de beslissing van KU Leuven om Tom van Grieken voor een gastcollege uit te nodigen? En wat vanuit de keuze van 11.11.11 om de Vlaams Belang jongeren niet uit te nodigen op het Jonge Wolven-debat over klimaat en migratie?
Je gaat aan de slag met de inzichten van beide sprekers om te verkennen wat praten met minder evidente partners voor hun organisatie betekent. Ga je al dan niet in gesprek met minder ‘evidente’ gesprekspartners zoals het Vlaams Belang en welke voorwaarden bewaak je daarbij? Via plenaire uitwisseling werken we samen toe naar een overwegingskader dat de sociaal-culturele sector kan hanteren in de toekomst.
Spreker(s)
Els Hertogen is algemeen directeur van 11.11.11, de koepel van Internationale Solidariteit. Van kindsbeen af is ze actief rond onrecht en ongelijkheid en een pleitbezorgster van internationale solidariteit. In haar boek Van liefdadig naar rechtvaardig (Lannoo, 2021) spreekt ze zich uit over wat internationale solidariteit in het licht van globaal onrecht kan betekenen. Het boek brengt 11 stemmen samen over herverdeling en ecologie tot dekolonisatie en technologie.
Steven Van Hecke is hoofddocent Vergelijkende en Europese politiek aan de KU Leuven waar hij o.a. titularis is van het Fonds involvEU en het Wilfried Martens Fonds. In de Vlaamse media (televisie, radio, print, online) geeft hij regelmatig commentaar bij de Europese actualiteit. Samen met Knack-journalist Kamiel Vermeylen publiceerde hij in 2021 Waarom Europa? Kleine geschiedenis van een groot project waarvan in het najaar van 2022 een geactualiseerde editie verschijnt.
Paco Sanogo is stafmedewerker organisatiebeleid bij Socius. Hij begon zijn loopbaan in de migratiesector waar hij naast beleidswerk, vormingen rond zeer uiteenlopende thema’s begeleidde. Daarna ging hij in de opleidingen Sociaal-werk aan de Erasmushogeschool in Brussel doceren om enkele jaren later als diensthoofd noordwerking bij Broederlijk Delen te werken. Organisatieontwikkeling en agogisch werk blijven een rode draad in zijn werk.
Let op! Aan deze sessie kunnen maximaal 15 mensen deelnemen.