NamiddagGesprek

Samen doen

In sociaal-culturele praktijken willen mensen samenkomen om actief te werken aan een betere wereld. Wie samen dingen doet, deelt echter niet noodzakelijk één visie op die betere wereld. Hoe bouw je sociaal-culturele praktijken uit ondanks of dankzij verschil tussen mensen?

Tijdens dit panelgesprek hoor je verhalen over veiligheid, ontmoeting en verbinding. Wat maakt dat samendoen en samenleven in bepaalde praktijken succesvol bestaat en in anderen niet? Wat delen die praktijken en hoe verschillen zij van elkaar? Hoe vind je een evenwicht tussen bonding, bridging en openheid voor nieuwe mensen in je groep of gemeenschap?

De praktijken die aan bod komen, bieden plaats aan ontmoeting waarbij verschil een zichtbare plek mag innemen; ruimte voor debat en samenwerking tussen groepen die in een erg andere situatie leven; invulling aan safe spaces die ook de brug leggen naar groepen en gemeenschappen buiten de eigen organisatie.

Sociaal onderzoeker Pascal Debruyne en drie praktijkwerkers - Bader Shashit (VoEM), Michèle Bours (Femma), Olivier Forges (Pax Chrisiti) - gaan in gesprek over praktijken die verschil centraal stellen en bewust een plek geven.

Je hoort hun verhalen en vindt er inspiratie om verschil in je eigen praktijken een plaats te geven.

Socius-medewerker Gie Van den Eeckhout modereert het gesprek en legt de verbinding met verschillende dynamieken van gemeenschapsvorming.

Spreker(s)

Pascal Debruyne is doctor in Politieke en Sociale wetenschappen, master in Moraalfilosofie, master in Conflict and Development en bachelor in Sociaal werk. Hij werkt momenteel als docent en onderzoeker asiel en migratie aan Odisee Hogeschool, Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Daar legt hij zich toe op gezinshereniging van vluchtelingen en sociaal schaduwwerk. Hij is voorzitter van Uit De Marge VZW en van SAAMO Gent vzw. Als bestuurslid is hij betrokken bij het Vlaams Huurdersplatform en Woongift.Gent vzw en actief in het Gents Solidariteitsfonds.

Bader Shashit is een digital creative die sinds 2016 in Gent woont. Daar werkt hij sinds 2021 voor VOEM vzw als Digital Content Creator. Hij startte er Yalla op; een inclusief nightlife concept dat streeft naar meer diversiteit in het nachtleven. Hij brengt als medeoprichter van het DJ-collectief Yalla Soundsystem ook muziek in het nachtleven. Daarnaast werkt hij als filmmaker en editor voor diverse projecten als Orestes in Mosul (NTgent, 2019) en de kortfilms Cloud (2022) en Falak (2022).

Michèle Bours is aan de slag als teamleider bij Femma Wereldvrouwen. Ze omschrijft die organisatie als “een – onderweg naar – inclusieve vrouwenvereniging“. Na haar studies sociaal-cultureel werk bouwde ze praktijkervaring op bij Chirojeugd Vlaanderen en Femma. Haar expertisedomein omvat het oprichten en ondersteunen van lokale vrijwilligersnetwerken. Afgelopen zomer legde ze de laatste hand aan een nieuw en future proof vrijwilligersbeleid.

Olivier Forges is bewegingswerker Inclusieve samenleving bij Pax Christi Vlaanderen. Hij maakt er beweging rond migratie, in het bijzonder Mensen zonder Wettig Verblijf en het huidig detentiesysteem. Participatieve projecten opzetten met brongroepen in kwetsbare posities is één van zijn stokpaardjes. Gedurende een 10-tal lag zijn methodologische focus op participatief theater. Recent werd dit verbreed naar andere vormen zoals het creëren van een audio-wandeling ‘Onzichtbaar Antwerpen’ met MZP in samenwerking met Filet Divers.

Moderator Gie Van den Eeckhaut is coördinator praktijkondersteuning en -ontwikkeling bij Socius. Scouts en Gidsen Vlaanderen vormde de start van een loopbaan gericht op sociaal-cultureel werk. Hij werkte eerst als docent voor de opleiding sociaal werk bij Thomas More Geel, daarna als medewerker bij Socius. Daar stonden maatschappelijke innovatie en agogische thema’s altijd centraal.