VoormiddagWorkshopvolzet

Polarisatie in je groep – Experimenteren met werkvormen

Sociaal-culturele praktijken verbinden, versterken en verbeelden. Dat betekent niet dat er in die praktijken geen ruimte kan zijn voor verschil of dat ze geen standpunt innemen. Als begeleider van een sociaal-culturele praktijk moet je soms het evenwicht zoeken tussen het aanmoedigen van een stevig publiek debat en ook deelnemers in je groep met elkaar te laten verbinden. Hoe bouw je een groep met een stevige basis voor debat? Hoe laat je – of maak je bewust – ruimte voor verschil? Wat doe je op het moment dat de verschillen niet te overbruggen lijken? Hoe kom je tot consensus of net niet?

Als sociaal-cultureel werker wil je niet alleen stilstaan bij die vragen, maar wil je er ook mee aan de slag. Je rugzak zit vol met creatieve, uitdagende en mooie werkvormen, maar er is altijd plaats voor nieuwe inspiratie. Vanuit het opzet polarisering in je groep ervaar en deel je werkvormen met andere sociaal-cultureel werkers.

Socius-medewerker Silke Jaminé begeleidt deze workshop. Je staat stil bij vier cruciale momenten om polarisering in je groep te ondervangen:

  • een kwaliteitsvolle kennismaking
  • verschillen bespreekbaar maken
  • omgaan met polarisering op het moment dat het zich stelt
  • het nemen van gedragen beslissingen

Silke presenteert een aantal werkvormen waaraan je samen met de andere deelnemers actief deelneemt. Daarnaast vraagt ze aan ieder van jullie om ook eigen ervaringen en werkvormen te delen. Zo ga je naar huis met een rugzak vol inspiratie en nieuwe tools.

Spreker(s)

Silke Jaminé is stafmedewerker sociaal-cultureel handelen en diversiteit bij Socius. Ze gaat graag met groepen op zoek naar de essentie van het beroep van de sociaal-cultureel werker. Daarbij laat ze zich graag inspireren door praktijkmedewerkers. Altijd is ze op zoek naar en houdt ze oog voor diverse en meervoudige perspectieven. Ze studeerde sociaal-cultureel werk (UCLL) en sociaal-culturele antropologie (KULeuven). Als antropologe deed ze onderzoek naar het beleidskader en de aanpak van radicalisering in België.

Let op! Aan deze sessie kunnen maximaal 25 mensen deelnemen.